De hikes bouwen op in leeftijd en benodigde ervaring. Deze opbouw gaat van A-, B-, C- naar de D-hike voor jeugdleden. En het eindigt met de J-hike voor jongvolwassenen. Hieronder wordt kort omschreven welke opbouw in ervaring en uitdaging er is.
Bij alle hikes wordt een route gelopen waarbij er onderweg posten zijn waar opdrachten worden gedaan. Dat kunnen thema opdrachten zijn, maar het kunnen ook trappersbanen zijn.
Kennismaken met hiken bij de A-hike
Qua ervaring starten we met de A-hike (10 t/m 12 jaar), waar geen ervaring voor nodig is. Deze hike is bedoeld voor oudere welpen en jonge scouts. De deelnemers slapen binnen in een kampeerboerderij en zij lopen op zaterdag en zondag een korte route in de omgeving van de kampeerboerderij. Plezier en het leren van de basis technieken staan hier centraal.
Bij de B-hike een mooie tocht over drie dagen
De B-hike is er voor scouts. Vanaf de B-hike (11 t/m 14 jaar) slapen de deelnemers in een eigen tent, maar bij de B-hike wordt deze tent nog niet door de deelnemers meegenomen. Dat gebeurt door de organisatie. Bij de B-hike wordt gelopen op de vrijdag, zaterdag en zondag, maar wordt alleen een dagrugzak gedragen. Met drie dagen lopen al een flinke uitdaging.
Een gevarieerde en volwaardige C-hike
De C-hike (13 t/m 15 jaar) is de eerste volwaardige hike waar de deelnemers drie dagen lopen met een volwaardige rugzak. De deelnemers zijn scouts of zitten in het eerste jaar van de explorers. Deelnemers van de C-hike hebben ervaring met een hike lopen, bijvoorbeeld door een eerder Poolkamp, NHW, een hike op NPK of bij de eigen scouting vereniging.
De meeste uitdagende hike voor groepen tot zes scouts, de D-hike
Ten slotte hebben we voor explorers de D-hike (15 t/m 18 jaar) als meest uitdagende hike. Een volwaardige hike welke met twee tot en met zes scouts gedaan kan worden. Je loopt drie dagen en je komt langs uitdagende posten.
Alle hikes hebben hikeleiding, subkampleiding en posthouders die helpen
Iedereen heeft binnen het Poolkamp eigen verantwoordelijkheden. De hikeleiding zorgt voor de algehele organisatie van de hike en houdt een oogje in het zeil als de scouts onderweg zijn. Zij staan in contact met de subkampleiding en posthouders en houden in de gaten of alle scouts nog op de goede weg zitten.
De posthouders verzorgen de posten voor de deelnemers en helpen deelnemers waar nodig. Ten slotte hebben we de subkampleiding. Zij verzorgen een goed kampterrein voor de deelnemers. Bijvoorbeeld een warme tent, ontbijt en lunch. Daarnaast helpen zij de deelnemers, waar nodig, bijvoorbeeld ook met de tent, de rugzak of de route.
Naast de hikeleiding, subkampleiding en posthouders zijn er nog verscheidene ondersteunende teams die het Poolkamp mogelijk maken, zoals het C-team, de opbouwploeg, de keuken en de krant.
Leeftijden voor de hikes
Niet iedereen heeft, op dezelfde leeftijd, dezelfde ervaring. Daarom hebben we voor de meeste leeftijden minimaal 2 hikes waar een scout uit kan kiezen. Mocht dat niet matchen, dan is het altijd mogelijk om met de hikeleiding te overleggen of er een uitzondering mogelijk is.
Mochten er naar aanleiding van deze informatie nog vragen zijn, dan kan via contact een vraag gesteld worden.